Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pravda o sebevražedné hře Modrá velryba v Česku: Máme důkazy. Děti plní úkoly, tvrdí policie

Autor: dce - 
20. dubna 2017
13:36

„Modrá velryba je hoax!“ hlásají mnohá média i odborníci na internetovou kriminalitu. Tvrdí, že policie svým tvrzením, že se nebezpečná hra objevila v Česku, podpořila šíření paniky a zájmu o celé téma, který může být kontraproduktivní. Policie toto nařčení tvrdě odmítá a vzkazuje, že o modré velrybě v Česku mají důkazy.

Na nebezpečnou hru, kterou po sociálních sítích hrají teenageři, upozornila policie minulý týden. Hra se podle vyjádření policejního prezdiia šíří Českem. K varování policie připojila i informaci o tom, že pátrají po spojitostech s dětskými úmrtími z poslední doby.

Podle mnohých médií i projekti E-bezpečí.cz je modrá velryba jen hoax a policie tak zbytečně šíří paniku. „Dotaz ještě na začátku minulého týdne vyhledával jeden nebo dva lidé denně. Většinou šlo mimochodem o nějaké sdružení věnující se dětem. Ihned po zveřejnění zprávy to však během jedné hodiny bylo až sto hledání. V posledních dnech jsme zaznamenali počet hledání převyšující několik desítek tisíc,“ řekl serveru Lidovky.cz manažer pro internetovou bezpečnost společnosti Seznam.cz Martin Kožíšek.

Policie ale nařčení ze šíření hoaxu odmítá. Vzhledem k závažnosti informací a potenciálnímu nebezpečí jsme pokládali za nezbytné informovat veřejnost, a to především rodiče nezletilých uživatelů sociálních sítí,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Nguyenová.

Hru totiž může zneužít kdokoliv ve svůj prospěch – včetně dětí, které chtějí postrašit kamarády nebo například i pedofilové. „Po zveřejnění tiskové zprávy jsme obdrželi několik desítek poznatků k této činnosti.“

„Policie České republiky eviduje několik případů sebepoškození pořezáním uživatelů sociálních sítí Facebook a Instagram, ke kterým došlo v rámci plnění úkolů ve hře. V jednom případě po splnění tohoto úkolu mělo být dokonce od tzv. kurátora požadováno zaslání obnažených fotografií nezletilé osoby. Podle našich informací byly obdobné požadavky zaznamenány i na sociálních sítích u zahraničních uživatelů,“ dodává Nguyenová.



Manz ( 22. dubna 2017 02:16 )

Dobri den kcem tu chru hrad

pomoooooc-hori ( 20. dubna 2017 17:14 )

Zdenekk si určitě rád zahraje.

kiwi65 ( 20. dubna 2017 15:36 )

Velryba sem velryba tam.Pokud se lidi děcku alespoň občas věnují,promluví s ním a vyslechnou ho,tak nic nehrozí.V případě že rozmazlený fracek tráví celý dny na komplu,nikdo se o něj nezajímá,rodiče za něj všechno vyřeší,tak z něj vyrůstá dement,který si myslí že může všechno,nebo jako v tomto případě deb.i.l co na všechno skočí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání